DIENSTEN

Een stapje extra

Arn van Ess Juwelier & Goudsmid is een ervaren juweliersbedrijf, waar jan van Ess gediplomeerd Juwelier en Goudsmid de scepter zwaait. U profiteert van ons deskundige advies want vrijwel alles gebeurt bij ons in eigen huis. We staan met raad en daad voor u klaar.


Uitgebreide informatie over onze service en diensten hebben we voor u per onderwerp op een rijtje gezet. Klik op het onderwerp en de informatie wordt zichtbaar.

Onze expertises

  • De Goudsmid

    In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, verwerkt de goudsmid niet alleen goud. Een goudsmid vervaardigt en repareert sieraden in allerlei duurzame materialen, zoals goud, zilver, platina, titanium en edelstaal. De term Edelsmid dekt de lading dan ook eigenlijk beter. Het goudsmidsvak is een eeuwenoud ambacht waarin, ondanks de voortschrijdende techniek, weinig veranderd is. Het echte handwerk en het vakmanschap is nog steeds waar het op aan komt. Ook ons vak ontsnapt niet aan de voortschrijdende techniek. Sinds kort hebben wij de beschikking over lasertechniek. Dit geeft ons met name bij fragiele en antieke voorwerpen de mogelijkheid deze toch te repareren. Maar ook bij deze techniek geldt; vakmanschap is meesterschap.

  • De Horlogemaker

    Om horloges goed te kunnen repareren is vakmanschap, kennis, ervaring en speciaal gereedschap nodig. De meeste horlogereparaties voeren wij zelf uit. Onze horlogespecialist beschikt over de nieuwste apparatuur en up-to-date kennis om voor alle merken, elke voorkomende reparatie uit te kunnen voeren. Altijd met een prijsopgave vooraf. Helaas zijn onderdelen voor oudere horloges vaak niet meer leverbaar. De enige overblijvende opties zijn dan het vinden van een donorhorloge, of het onderdeel indien mogelijk nieuw maken, mits dat economisch haalbaar is.

  • De Handgraveur

    Een handgravure is de mooiste gravure die je kunt toepassen. De handgraveur graveert met een scherpe steekpen (burijn) en een jarenlang getrainde en vaste hand de afbeelding of letters in het edelmetaal. Alleen met met veel ervaring kom je tot een mooi resultaat. Daarom laten wij dit over aan een meestergraveur die al onze handgravures voor u verzorgd. Handgraveren is echt een ambacht. Bij een handgravure worden de lijnen of tekeningen veel dieper uitgestoken dan bij een doorgaans gebruikelijke machinale gravure. Door de diepte van deze lijnen ontstaat er een intense glans en ‘leeft’ de gravure. Een handgravure is onuitwisbaar en slijtvast. Geboortelepels, kinderbekers, monogramringen, vingerafdrukken, trouwringen zijn een paar voorbeelden voor handgravures

  • De Edelsteenkundige

    Als edelsteenkundige is Jan van Ess gespecialiseerd in het determineren van edelstenen. Om de kwaliteit en dus de waarde te kunnen bepalen is het determineren van edelstenen erg belangrijk. Het gaat vaak om edelstenen die niet voorzien zijn van een certificaat en waar u geen idee van hebt of ze echt, synthetisch of namaak zijn. Edelsteenkunde is een apart vakgebied, dat niet standaard toebehoort tot de kennis van een juwelier, goudsmid of zilversmid. Als er twijfel is over de echtheid of kwaliteit van een edelsteen of de kwaliteit van edelstenen dan kunnen wij de edelstenen op verzoek ter beoordeling geven aan het NEL. Het Nederlands Edelsteenkundig Laboratorium.

  • De Diamantair

    Er zijn veel factoren die de waarde bepalen van een diamant. Expertise is daarom absoluut noodzakelijk. Deze deskundigheid is ook aanwezig bij Jan van Ess. Dagen loepen en gradueren bij het Nederlands Diamant Instituut heeft hem deze kennis gebracht. Samen met de jarenlange praktijkervaring stelt hem dit in staat diamanten op echtheid en waarde te beoordelen. Bent u op zoek naar een mooie diamant, veel losse briljanten zijn bij Arn van Ess op voorraad. Grotere stenen kunnen op aanvraag geleverd worden. Wij hebben een rechtstreeks contact met een diamanthandelaar op de Antwerpse diamantbeurs.

  • De Diamantzetter

    Iedere goudsmid kan "een beetje" edelstenen zetten, maar eigenlijk is het zetten van briljant en edelstenen een specialisme. Alleen met dagelijks doen, dus met veel ervaring kom je tot een mooi resultaat. Onze goudsmid/zetter is zo'n meesterzetter. Of het nu nieuw werk betreft, of restauratie, het is altijd perfect uitgevoerd.

  • De Klokkenmaker

    Een klokkenmaker is een eigenlijk een fijnmechanicus die zich in klokken heeft gespecialiseerd. De fijne delicate tandwielen dienen met grote kennis en voorzichtigheid behandeld te worden en niet door de handige buurman met naaimachineolie. Klokken, zowel staande klokken, hangklokken als tafelklokken, modern of antiek worden door ons onderhouden en hersteld. Of het nu gaat om eenvoudig bijregelen, volledige demontage en ultrasonisch reinigen, verbussen van uitloopslijtage, afdraaien van tappen, polijsten van tapgaten, vervangen van opwindveer enzovoort, alle reparaties zijn in vertrouwde handen bij juwelier Arn van Ess. De reparaties worden vooraf met de klant besproken. Altijd met prijsopgave vooraf.

  • De Designer

    Niet alleen is Jan van Ess gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van persoonlijke sieraden, maar ook in het ontwerpen en maken van logo’s en monogrammen. Hij denkt met u mee om uw opdracht tot een fraai einde te brengen. Hij ontwerpt en vervaardigt sieraden in goud, zilver en andere edele en duurzame materialen. Persoonlijke sieraden; die eigentijds en goed draagbaar zijn. Allemaal unieke stukken met karakter en uitstraling gemaakt met liefde voor design en het ambacht goudsmeden.

  • De Taxateur

    Het opstellen van een taxatierapport is een serieuze en tijdrovende aangelegenheid. Voor onder andere verzekeringsdoeleinden bepaalt Jan van Ess de vervangingswaarde van het artikel tegen de op dat moment geldende edelmetaalnoteringen. Het gehalte van het edelmetaal wordt bepaald, edelstenen worden gedetermineerd en geclassificeerd. Het maaksel wordt beoordeeld en vervolgens wordt het resultaat verwerkt in een officieel rapport met uitgebreide omschrijving van de artikelen, gewichten en edelmetaalgehaltes. De berekening van de gemaakte kosten komt tot stand door een combinatie van een percentage van de waarde en het werkelijk besteedde aantal uren.

  • De Juwelier

    Het verkopen van juweliersartikelen is een van de belangrijkste taken van een Juwelier. Het vak juwelier vergt zeer veel vakkennis op vele gebieden. Waaronder materiaalkennis van metalen en edelstenen. Kennis van de techniek van horloges en klokken, kennis van kunstgeschiedenis, handelskennis en niet onbelangrijk mensenkennis Wanneer je dan ook nog Goudsmid bent, zoals Jan van Ess, dan komt daar nog tekenen, vormgeving, metaalkunde, en kennis van gereedschappen en goudsmidstechnieken bij. U profiteert van deze uitgebreide kennis door ons deskundige advies, wij staan graag met raad en daad voor u klaar.

Algemeen

  • Batterijwissel

    Een horlogebatterij verwisselen wij doorgaans terwijl u een boodschap doet “klaar terwijl u shopt”. De horloge kast wordt gereinigd om vervuiling van het uurwerk te voorkomen. De oude batterij wordt getest, en indien nodig vervangen. Bij deze wisseling contoleren wij ook de dekselpakking, ook deze wordt indien nodig vervangen, om te voorkomen dat er stof of vocht in het horloge komt. Bij het ophalen van uw horloge hebben wij de tijd gehad om te kunnen controleren of het horloge doorloopt. Er kan natuurlijk altijd een andere storing zijn waardoor het horloge niet loopt. Dit kunnen wij uiteraard vakkundig voor u repareren. Een waterdicht horloge dient altijd gecontroleerd te worden of het nog waterdicht is. Een professioneel duikhorloge wordt doorgaans door de importeur van het merk weer waterdicht gemaakt.

  • Oud Goud

    Bij het verkopen van uw goud, wegen uw goud bruto, dus inclusief stenen uurwerken enzovoort. Vervolgens schatten wij een netto waarde voor u in. Lijkt u dat interessant dan demonteren wij de sieraden en bepalen de exacte waarde. Deze waarde is altijd afhankelijk van de dagkoers van het edelmetaal. U kunt bij ons ook betalen met oude sieraden; bij verkoop betalen wij minimaal de werkelijke dagwaarde van het oude goud. Wilt u inruilen en weet u nog niet wat u ervoor terug wilt kopen? Profiteer dan van onze Tegoudbon. U krijgt dan de werkelijk waarde + 10 %. Met de Tegoudbon kunt u uw aankopen betalen totdat de Tegoudbon volledig besteed is. Inleveren tegen contant geld kan ook, de waarde ligt dan lager. Wij zijn verplicht uw legitimatiebewijs te vragen.

  • Gaatjes prikken

    Gaatjes prikken doen wij vanaf 6 jaar. In alle rust leggen wij uw kind uit wat er gaat gebeuren, wij vertellen ook eerlijk dat het eventueel pijn kan doen, zo proberen wij het vertrouwen van uw kind te krijgen zodat het een op een prettige ervaring kan terug kijken. Bij de juiste verzorging zouden de gaatjes na 2 maanden geheeld moeten zijn. Bij problemen na het gaatjes prikken adviseren wij u direct contact op te nemen met uw arts. Er is een grote keus in chirurgisch stalen oorknopjes in zIlver- of goudkleurig, met en zonder steentjes. Het prikken van gaatjes mogen wij (wettelijk) alleen in het zachte gedeelte van de oorlel doen. Prikken in het kraakbeen van de oorschelp valt (wettelijk) onder piercing en daarbij worden er speciale eisen gesteld waar wij als juwelier niet aan kunnen voldoen.

  • Juwelierscheque

    Onze Juwelierscheque is hét cadeau om iemand mee te verrassen. Cadeaus zijn vaak zeer persoonlijk, in het bijzonder wanneer het sieraden of horloges betreft. Juwelier Arn van Ess biedt u daarom de mogelijkheid om voor een juwelierscheque te kiezen. Deze persoonlijke cheque is verkrijgbaar in elke waarde. U heeft hiermee keuze uit ons hele assortiment en de juwelierscheque is een jaar geldig. Als gever wilt u natuurlijk graag dat er snel iets moois uitgezocht wordt, maar lukt dat onverhoopt niet, dan kan de geldigheid na overleg worden verlengt. Mooi om te geven, mooi om te krijgen!

  • Rijgen en knopen

    Parel of edelsteenarmbanden en -colliers worden geregen of geknoopt op een speciaal rijgdraad, Wij gebruiken daarvoor een zeer sterke polyamide draad waar geen rek in zit . Met name parels worden op deze draad geregen en tussen de parels van knoopjes voorzien. Zo kunnen de parels elkaar niet meer beschadigen. Een bijkomend voordeel is dat bij een onverhoopte breuk de parels niet alle kanten op vallen . Het knopen blijft arbeidsintensief handwerk. Denkt u er aan dat een oud geknoopt parelsnoer dat veelal uitgerekt is, korter is geworden na het opnieuw knopen. Er is nu geen ruimte meer tussen de knoopjes en de parels.

  • Tegoudbon

    Als u de hoogste waarde wilt hebben voor uw oude gouden sieraden dan kunt u tegen de waarde van de oude sieraden nieuwe sieraden kopen. Maar weet u nog niet zo snel wat u er voor terug wilt kopen dan is de Tegoudbon een goede oplossing. U krijgt bij inlevering van uw goud de werkelijk dagwaarde + 10 %, in de vorm van een Tegoudbon. Met de Tegoudbon kunt u uw aankopen betalen totdat de Tegoudbon volledig besteed is. U schrijft als het ware af op uw goudsaldo. Zo krijgt u de hoogste waarde voor uw oude sieraden en u kunt zelf bepalen hoe lang u erover wilt doen.

  • Graveren

    Machinale gravures

    De meeste artikelen kunnen in huis gegraveerd worden. Met een puntige diamant graveren wij letters in het metalen oppervlak, van bijvoorbeeld een graveerplaatje, ring, kinderbestekje of horlogedeksel.


    Handgravure

    Een handgravure ie een met de hand gestoken gravure, waarbij het materiaal wordt weggesneden met een graveersteker (Burijn). Hierbij ontstaan fraaie glanzende snijvlakken en een dieper En op sieraden met vingerafdruk liggende gravure die veel minder aan slijtage onderhevig is. Dit wordt vaak toegepast op een herenring met monogram of wapen. Ook geboortelepels worden doorgaans met de hand gegraveerd.

Uurwerken

  • Garantie

    Wat valt er onder garantie?


    Bij aankoop van een horloge wordt met uw toestemming uw naam in ons computersysteem gezet. Hierdoor hoeft u niets te bewaren aan garantiebewijzen of bonnetjes. Garantie wordt verleend op het uurwerk van het horloge, evenals op de waterdichtheid , in de mate van waterdichtheid die de fabrikant aangeeft. Sieraden

    Het is belangrijk dat u goed geadviseerd wordt bij uw aankoop. Niet ieder sieraad is namelijk geschikt om dagelijks te dragen. Een sieraad is een kwetsbaar artikel en edelmetalen zijn zacht en slijten snel. Een edelsteen moet zo goed mogelijk te zien zijn in een liefst zo minimalistisch mogelijke zetting; dan zie je de steen optimaal en kan er veel licht in vallen. Er is dus altijd sprake van een compromis: aan de ene kant de steen zo goed mogelijk vasthouden, maar aan de andere kant hem ook zo goed mogelijk laten zien. U mag verwachten dat de stenen vakkundig en goed gezet zijn, daar krijgt u 3 jaar garantie op van, Net als spontane breuk van sieraden.


    Wat valt niet onder garantie?


    Alle schade van buitenaf, dus alles wat door uw eigen toedoen is veroorzaakt is uitgesloten van garantie (ongelukken bij het dragen, laten vallen van het horloge e.d.). Uitgesloten van garantie zijn o.a. : de kronen en stiften (waar het horloge mee op tijd wordt gezet) drukknoppen bij multifunctionele horloges, glazen en banden. Garantie is niet hetzelfde als een verzekering. Sieraden

    Ook hier geldt dat alle schade van buitenaf, dus alles wat door uw eigen toedoen is veroorzaakt is uitgesloten van garantie. Bijvoorbeeld het verlies van een steen doordat een zetpootje verbogen is, of door slijtage weggesleten is. Deze schade van buitenaf is altijd goed te constateren door ons.

  • Solar & Kinetic

    Solar en Kinetic uurwerken halen hun stroom uit de zon of uit de bewegingen van de pols via een mini-dynamo. De opgewekte stroom wordt opgeslagen in een condensator/accu om het horloge aan de gang te houden wanneer er geen zon of beweging is. Deze horloges moeten in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, eens in de 5 tot 7 jaar toch een nieuwe condensator / accu hebben, omdat de oplaadbaarheid in de loop van de tijd afneemt. Deze condensatoren / accu’s zijn vele malen kostbaar- der dan een gewone batterij.

  • Automatische opwinding

    Bij een automaat wordt de veer opgewonden door een halve schijf die verzwaard is aan de onderzijde en om een middelpunt kan bewegen. Bij positieverandering van de pols zoekt deze schijf altijd het laagste punt op. Doordat deze schijf ingenieus is verbonden is via palletjes en raderen met de veer, wordt deze langzaam opgewonden.


    Deze horloges hebben een looptijd van circa 36 tot 48 uur op een volledig opgewonden veer. Mocht het horloge langer stil liggen en de veer daardoor volledig is ontspannen, dan is het belangrijk dat u het horloge eerst gedurende 30 seconden op- windt om voldoende veerspanning op te wekken voor het goed op tijd lopen van het horloge.

  • Horlogereparaties

    Er is veel vakmanschap nodig om horloges goed te kunnen repareren. De juiste kennis en ervaring in combinatie met speciaal gereedschap maakt het mogelijk deze kleine wondertjes van techniek in goede conditie te houden.. De meeste horlogereparaties voeren wij zelf uit. Onze horlogespecialist beschikt over de nieuwste apparatuur en up-to-date kennis om voor alle merken, elke voorkomende reparatie uit te kunnen voeren. Altijd met prijsopgave vooraf. Helaas zijn onderdelen voor oudere horloges vaak niet meer leverbaar. De enige overblijvende opties zijn dan het vinden van een donorhorloge, of het onderdeel indien mogelijk nieuw maken , mits dat economisch haalbaar is. Goedkopere uurwerken worden echter vervangen voor een nieuw uurwerk daar deze kosten vaak lager zijn dan die van een onderhoudsbeurt. Wij adviseren u wat de beste optie is. U krijgt altijd een prijsopgave vooraf. Deze reparatie worden in eigen huis uitgevoerd.

  • Waterdichtheid

    Aanduiding waterdichtheid Wanneer uw horloge waterdicht of waterwerend is, kunt u de mate van waterdichtheid doorgaans op het achterdeksel en soms op de wijzerplaat vinden. Horloges met de aanduiding 30 meter of 3 ATM (atmosfeer) zijn slechts spatwaterdicht, 50 me- ter of 5 ATM is onder te dompelen in water, 100 meter of 10 ATM is zwemwaterdicht. Pas vanaf 150 meter 15 ATM zijn horlo- ges te gebruiken om in het water te springen of om ermee te sporten.


    Waterdichtheid beschrijving Het uurwerk van een horloge zit in een horloge kast, deze kast moet het arbeidsklimaat voor het uurwerk waarborgen. Voor een uurwerk zijn stof, vuil en vocht funest, daarom is het bijzonder belangrijk dat het goed is afgesloten van de buitenwereld. Metalen kasten met een schroefdeksel zijn het meest robuust. LET OP: waterdichtheid is niet voor altijd; omdat er kunst- stoffen, rubberen en of nylon pakkingen in het horloge zitten die de waterdichtheid moeten garanderen. Deze kunststoffen zijn allemaal aan degeneratie onderhevig zijn. Deze pakkingen zullen derhalve regelmatig vervangen moeten worden om te zorgen dat het horloge niet zijn waterdichtheid verliest. Onderhoud van pakkingen is van het uitermate groot belang bij waterdicht- heid.


    Onderhoud en waterdichtheid Wanneer er vocht in een horloge blijkt te komen wordt er vaak gedacht bij problemen bij het achterdeksel, maar er zitten veel meer pakkingen in een horlogekast. De kroon (het knopje) is vaak het grootste probleem wanneer er lekkage betreft. Alleen al door een val of stoot kan de kroon krom gaan staan en niet meer goed afsluiten. Maar het is ook mogelijk dat de pakking in de kroon is vergaan. Dat geldt tevens voor alle eventueel aanwezige drukknoppen en in mindere mate voor de horlogeglazen. Laat dus altijd uw horloge testen op waterdichtheid bij het wisselen van de batterij, zodat we preventief de pakkingen kunnen ver- vangen. Voorkomen is immers beter dan genezen.


    Condens ondanks waterdichtheid Vocht in een horloge condenseert op het koudste punt en zet zich meestal af in druppeltjes tegen het glas. Heel vaak is dit het gevolg van een lek in de kast, maar dat hoeft niet zo te zijn. De lucht die zich in de kast bevindt bevat ook vocht. Bij grote tem- peratuurveranderingen van warm naar koud, zal het vocht uit de lucht neerslaan op het naar verhouding koude horlogeglas. Wanneer het condens snel wegtrekt is dat een bewijs dat het horloge lek is, Verdwijnt het vocht niet dan is het horloge niet lek. Laat in dat geval het vocht zo snel mogelijk door ons verwijderen om schade aan het uurwerk en wijzerplaat te voorkomen.

  • Kast-, band- en glasreparaties

    Een horloge bestaat naast de horlogekast, waarin het uurwerk zich bevindt, ook uit een horlogeband. Op den duur zal door het vele dragen slijtage in de onderdelen van de metalen banden ontstaan, glazen kunnen breken of beschadigen. Pushpins voor de band aanzet, splitpennen, stalen stiften, hulzen, schroeven enzovoort hebben wij op voorraad om uw horloge snel weer draagbaar te maken. Ook horlogeglazen monteren wij snel en voordelig zelf. Prachtige horlogebanden in leer en edelstaal zijn in alle kleuren en maten op voorraad. Uiteraard is een originele merkband voor u te bestellen. Tip laat uw metalen horlogeband ultrasonisch reinigen, zo voorkomt u slijtage en de band geeft het vuil niet af aan uw pols.

  • Kwartsuurwerk

    Wanneer een horloge voorzien is van een kwartsuurwerk geeft een batterij via een computertje een stroompuls aan een stap- penmotor die het raderwerk voor de wijzerverzetting aanstuurt. In het computertje zit een kwartskristal dat de tijd heel nauw- keurig reguleert. Het raderwerk dient dus alleen maar voor het laten bewegen van de wijzers.

  • Mechanisch uurwerk

    Een mechanisch horloge meet de tijd door een opgewonden veer in geregelde kleine stappen af te laten lopen. Dit gebeurt door een ingenieus raderwerk met als regelend orgaan een balans. De balans is het snel heen en weer draaiende vliegwieltje dat samen met onder anderen het anker en het ankerrad de tijd laat ontsnappen en daarmee de wijzers te laten bewegen. Dit maakt het kenmerkende tik tak geluid, er komt dus geen enkele elektronica aan te pas. De veer die de energie levert kan op verschillende manieren worden opgewonden. Aangezien er veel draaiende delen in dit type horloge zitten is het belangrijk dat het op tijd zijn onderhoudsbeurt krijgt. U kunt dit vergelijken met de kilometerbeurten die u auto nodig heeft.

  • Handopwinding

    Bij een horloge met handopwinding, het woord zegt het al, wordt de kroon (knopje) met een heen en weer gaande beweging tussen duim en wijsvinger met de hand opgewonden, totdat de veer helemaal is opgewonden en gedurende de volgende 36 langzaam afwindt en zijn energie afgeeft aan het uurwerk zodat deze de tijd kan meten en aangeven.

  • Klokkenreparaties

    Een klokkenmaker is een eigenlijk een fijnmechanicus die zich in klokken heeft gespecialiseerd. De fijne delicate tandwielen dienen met grote kennis en voorzichtigheid behandeld te worden en niet door de handige buurman met naaimachineolie. Klokken, zowel staande klokken, hangklokken als tafelklokken, modern of antiek worden door ons onderhouden en hersteld.


    Of het nu gaat om eenvoudig bijregelen, volledige demontage en ultrasonisch reinigen, verbussen van uitloopslijtage, afdraai- en van tappen, polijsten van tapgaten, vervangen van opwindveer enzovoort, alle reparaties zijn in vertrouwde handen bij ju- welier Arn van Ess. De reparaties worden vooraf met de klant besproken. Altijd met prijsopgave vooraf. Wandklokken, staande klokken of tafelklokken zijn veelal helemaal mechanisch. Deze mechanische uurwerken hebben net als uw auto geregeld onderhoud nodig om slijtage te voorkomen. Een klok stopt een keer met lopen en slaan. Stof, roest, opge- droogde olie, vuil, sigarettenrook en slijtage zijn de oorzaken Zo gaat een reparatie in zijn werk:


    Demontage,

    Zorgvuldige controle op slijtage en beschadigingen Kapotte onderdelen worden vervangen of gerepareerd. Ultrasonisch reinigen van alle onderdelen.

    Zorgvuldige montage van de klok.

    De juiste punten van de juiste olie voorzien

    Afregelen en proeflopen.

Sieraden

  • Goud

    Goud

    Een van de meest kostbare metalen op aarde is goud. Goud is een edelmetaal, dat betekent dat het niet aangetast wordt door invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld ijzer dat roest. Het wordt gedolven als erts in gesteente, maar ook gewonnen uit alluviale rivier afzettingen. Goud heeft een hoge soortelijke massa, wat betekent dat het een heel zwaar metaal is. Zuiver goud is goud zacht, daarom wordt goud gelegeerd (vermengd) met andere metalen in 22, 20, 18, 14, 9 en 8 karaats goud.


    In de zuivere vorm is goud te zacht voor dagelijks gebruik in sieraden. In Nederland is 14 karaats goud het meest verkocht naast 18 karaat. In Engeland mag 9 karaats en in Duitsland 8 karaats als goud verkocht worden. In Nederland mogen we deze gehaltes niet als goud verkopen. Zuiver goud is 24 karaats; wanneer we spreken over 14 karaats wil dat zeggen dat 14 van de 24 delen uit goud bestaan, de overige delen bestaan uit andere metalen (de bijzet). Meestal betreft dit koper en zilver. Door te variëren met de bijzet kun je goud een andere kleur geven. Wanneer er bijvoorbeeld veel koper als bijzet gebruikt wordt krijgt goud een roze tint (rood of rosé goud). Keurtekens die in het sieraad gestempeld zijn geven de percentages van het goudgehalte weer; 585 = 14 karaat, 750 = 18 karaat, 375 = 9 karaat en 333 staat voor 8 karaat. In het geval van 14 karaat betekent dit dat 585/000 (585 duizendste) deel goud is en het overige deel onedel (de bijzet).


    De kleuren van goud


    14 karaats geelgoud bestaat uit 14 delen goud en 10 delen andere metalen (de bijzet) Zuiver goud is immers 24 karaat. Meestal betekent dit 5 delen koper en 5 delen zilver. Wanneer je alleen 10 delen koper toevoegt krijg je roodgoud, voeg je alleen 10 delen zilver toe dan krijg je witgoud. Zilver kleurt het goud niet sterk genoeg om het echt wit te krijgen het blijft een beetje gelig witgoud. Gele verf krijg je ook niet zuiver wit door er witte verf aan toe te voegen. Nikkel toevoegen als bijzet geeft echter wel een mooie witte kleur, maar omdat nikkel vaak allergie op wekt is dit inmiddels bij Europese wetgeving verboden. Bij luxere sieraden wordt het duurdere witgoud vaak gelegeerd met het duurdere palladium of platina dit geeft een wat grijzere kleur.


    Gerhodineerd witgoud


    Rhodium is een metaal uit de platinagroep, erg wit van kleur en wordt vooral gebruikt om witgoud mee te galvaniseren. (een laagje aanbrengen) Zoals eerder genoemd is witgoud gemaakt uit geelgoud en is het niet echt mooi wit van kleur, daarom worden de sieraden vaak voorzien van een laagje rhodium. Na reparaties aan het sieraad is het vaak nodig deze laag opnieuw aan te brengen.

  • Diamant

    Diamant; het mineraal Diamant is eigenlijk pure koolstof (C). Diep in de aardkorst is na langdurige blootstelling aan hoge temperaturen en extreme druk koolstof gekristalliseerd tot diamant. Diamant is het meest harde materiaal op aarde en dus onkrasbaar. Diamant is alleen met diamant te bewerken. Sinds enige tijd kan diamant ook met laser gesneden worden. De naam Diamant is afgeleid van “Adamas” wat de onoverwinnelijke betekent.


    1e C is Cut (slijpsel) Briljant is niet een andere naam voor diamant, maar de naam voor een slijpvorm van diamant. Eigenlijk zou men moeten spreken van een briljant geslepen diamant, deze slijpvorm hoort aan specifieke verhoudingen te voldoen en precies 58 geslepen facetten of slijpvlakken te bevatten. Alleen dan komt de schittering en het kleurenspel optimaal tot zijn recht.


    2e C is Clarity (zuiverheid) Tijdens het ontstaan van een diamant komt het vaak voor dat niet gekristalliseerde koolstof als verontreiniging achterblijft in de diamant. Van alle gedolven diamanten is slechts 20 % geschikt voor sieraden, de rest wordt gebruikt voor industriële doeleinden als boren en zagen. Een zuivere diamant is dus heel zeldzaam De zuiverheid worden aangeduid in een diverse gradaties, oplopend in vervuiling / helderheid. Beginnend bij IF, wat staat voor Inernally Flawless, daarna, VVS (very very small inclusions), VS, SI, P1 (Pique), P2, P3


    3e C is Color (kleur) Diamant is doorgaans niet 100 % kleurloos wit, maar kan een lichtgele of bruine tint hebben. Kleurloos wit, wordt vanwege de zeldzaamheid het hoogst gewaardeerd. Er bestaan ook diamanten met een kleur; de zogenaamde “fancy colours”. Een natuurlijke fancy-colour is nog zeldzamer dan een 100 % kleurloze steen. Deze diamanten zijn tijdens het ontstaan gekleurd door toevallig aanwezige mineralen. De meeste fancy colours zijn echter natuurlijke diamanten die zijn bewerkt in een laboratorium om een zeldzame kleur te creëren


    4e C is Carat (gewicht) Met carat of caraat (nederlands) wordt de grootte van een diamant aangegeven; 1 caraat is 0,2 gram. Een briljant met dit gewicht meet 6,5 mm in doorsnede. 1 caraat wordt onderverdeeld in 100 ‘puntjes’; een briljant van 0,03 ct groot wordt dus 3 puntjes genoemd.


    5e C Eigenlijk bestaat er ook nog een vijfde C, namelijk die van Confidence (vertrouwen). Niet geheel onbelangrijk volgens ons... Juwelier Arn van Ess is al decennia lang een vertrouwd adres

  • Reparaties

    Reparaties aan sieraden worden in eigen huis vakkundig voor u gerepareerd door Jan van Ess. Met zijn vaardige handen worden uw sieraden op maat gemaakt, veranderd of slijtage aan sieraden verholpen. In alle gevallen ziet het er daarna weer als nieuw uit. Wanneer wij u aangeboden reparaties ontvangen kijken wij of het sieraad eventueel andere gebreken heeft en als dat het geval is krijgt u een advies in combinatie met een indicatie van de kosten. Uw sieraden en gebruiksvoorwerpen zijn bij Juwelier Arn van Ess in vakkundige en vertrouwde handen. Diamant sieraden en reparaties aan antiek.


    Het repareren van diamanten sieraden, zoals bijvoorbeeld het opdikken van versleten zettingen is een precisie reparatie, die wij geregeld uitvoeren. Er wordt helaas vaak vergeten de zettingen te laten controleren. Ook restauraties van antieke juwelen en gebruiksvoorwerpen van zilver is bij ons eveneens in uitstekende handen. Veranderen of nieuw naar eigen ontwerp


    Uiteraard kunnen wij ook een bestaand sieraad veranderen, of een geheel nieuw sieraad voor u maken. Hiervoor kunt u op de pagina "Goudsmid" kijken. Uw eigen ontwerp uit voeren, het vermaken van een trouwring, of het realiseren van een rouwsieraad; bij Arn van Ess Juwelier & goudsmid kan het.

  • Nieuw gemaakte sieraden

    Ieder mens is uniek, iedereen wil zich kunnen onderscheiden. Bij juwelier Arn van Ess hoef je al geen genoegen te nemen met sieraden uit de serie ‘dertien in een dozijn’, maar kun je zelfs een uniek sieraad laten ontwerpen en maken. In samenspraak met goudsmid Jan van Ess kom je tot geweldige ideeën en prachtige unieke sieraden. Die helemaal bij je passen. Volledig nieuw gemaakt of uit oude dierbare gouden sieraden. Persoonlijke sieraden die eigentijds en draagbaar zijn. Unieke creaties met karakter en uitstraling gemaakt met liefde voor design en het ambacht goudsmeden. Kijk voor de vele mogelijkheden op de pagina “Goudsmid

  • Parels

    Algemene informatie en onderhoud Natuurlijke parels ontstaan in een oester; een vreemd voorwerp dat de schelp binnendringt wordt laagje voor laagje ingekapseld met parelmoer. Deze per ongeluk in de natuur ontstane parels heten “Oriënt parels” Iedere parel is uniek en de kans dat er een groot aantal identieke parels zijn om een parelsnoer uit te maken is hierbij zeer gering. Tegenwoordig kan de mens de natuur een handje helpen. LET OP parels kunnen nooit tegen parfum, dus ook niet tegen geparfumeerde lotions en dergelijke, de parelmoerlaag wordt hierdoor aangetast en dit is onherstelbaar.


    Cultivé parels Bij de zogenaamde Cultivé parels helpt de mens de natuur een handje door een bolletje parelmoer in de oester in te brengen, de oester ziet dit als een lichaams vreemd voorwerp en beschermt zich, door het vreemde insluitsel in te kapselen met laagjes parelmoer. Zo ontstaat langzamerhand een parel. Deze parel dragende oester wordt in zee één tot enkele jaren goed verzorgd, totdat de parels kunnen worden geoogst. Al deze parels zijn uniek, daarom moet er na het oogsten gesorteerd worden op kleur, vorm, gaafheid, glans en luster om uiteindelijk één enkel parelsnoer te kunnen maken.


    Zoetwaterparels Net als de cultivéparels worden ook zoetwaterparels gekweekt, maar dan in zoetwater. Deze parels groeien in een veel grotere oestersoort die in één jaar meerdere parels kan produceren. Het insluitseltje dat men bij deze zoetwateroesters inbrengt om een parel te laten ontstaan is een stukje weefsel van een andere oester. Een zoetwaterparel bevat dus geen “kern” waardoor deze parels vaak erg grillig van vorm. Maar het is tevens ook mogelijk nagenoeg ronde parels te kweken.


    Tahitiparels De bekende “Black Lipped Oyster” brengt Tahitiparels voort, die net als cultivéparels gekweekt worden. Ze zijn er in vele kleuren, zoals aubergine, olijfgroen, mosgroen, zwart, bruin, grijs. Het bijzondere regenboogeffect over deze parels ken merken is zeer geliefd. De kleur van deze parels ontstaat doordat er rondom Tahiti bepaalde algen voorkomen die als voedsel dienen voor deze oesters. Tahitiparels zijn bijzonder kostbaar en kunnen honderden euro’s per stuk kosten.


    Imitatie parels Uiteraard wordt ook de parel door de mens nagemaakt. Er bestaat een grote variëteit van imitatie parels van plasticballetjes met parelmoer verf tot parelmoeren balletjes met een glanzend laagje. De Mallorca parels zijn ook imitatie parels; hier wordt een parelmoer balletje voorzien van een glanzend laagje waarin visschubben verwerkt zijn om een parelmoerachtige glans met een iriserend effect te bewerkstelligen. Wettelijk gezien is een cultivé parel een echte parel. U kunt een echte parel van een imitatie onderscheiden door de parel over uw tanden te wrijven; voelt het schurend aan dan is het een echte parel, voelt het glad aan dan is het een imitatieparel.

  • Zilver

    Zilver het metaal en de gehaltes Zilver wordt als erts gedolven.

    Zuiver zilver is eigenlijk te zacht voor sieraden en gebruiksartikelen, het wordt daarom gelegeerd met koper. Bij zilver spreekt men van eerste, tweede en derde gehalte. Het eerste gehalte heet ook wel sterling silver dit is 92,5% zuiver, het 2e gehalte 83,5% en het derde gehalte 80% zuiver. De keurtekens geven het gehalte van het zilver aan met de getallen 925, 835 en 800. Kleuren en patina

    Zilver is een edelmetaal dat betekent dat het niet aangetast wordt door invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld ijzer dat roest. Het wordt gedolven als erts in gesteente, maar ook gewonnen uit alluviale rivier afzettingen. Zilver heeft wel van nature de neiging zwart te worden onder invloed van zwavel, wat opgenomen kan worden uit de lucht of via huidcontact in door transpiratie. Zilver moet dan ook regelmatig gepoetst worden. Het zwart worden van zilver kan ook gebruikt worden in het ontwerp van een sieraad; dieper liggende delen zijn dan donker, bovenliggende delen wit en glanzend. Dit geeft een mooi contrast. Oud Hollandse sieraden zijn vaak zo afgewerkt en ook bij theelepeltjes komt dat voor


    Zilver (2)

    Gerhodineerd zilver Omdat zilver de eigenschap heeft zwart te worden, worden zilveren sieraden soms voorzien van een laagje rhodium. Rhodium is een metaal uit de platina groep en wordt door middel van elektrolyse aangebracht ter voorkoming van het zwart worden. Een nadeel is echter dat het eraf kan slijten. Dit komt voornamelijk voor bij ringen en slavenbanden. Als de rhodium laag eraf slijt kunt u het sieraad gewoon blijven dragen, maar het is mogelijk dat u het zilver dan af en toe moet poetsen. De rhodium laag kan indien gewenst opnieuw worden aangebracht. Nikkelvrij zilver In Europa gefabriceerde sieraden mogen volgens Europese wetgeving geen nikkel of chroom meer bevatten. In China bestelde artikelen geven regelmatig problemen vanwege het gebruik van nikkel of chroom. Vooral bij oorsieraden kunt u een blijvende allergie oplopen. In China bestaat een geen wetgeving met betrekking tot het gebruik van allergieopwekkende metalen. Bij Arn van Ess Juwelier & Goudsmid zult u alleen nikkel– en chroomvrije artikelen aantreffen.

  • Edelstenen

    Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die doorgaans worden bewerkt en vervolgend verwerkt in sieraden . De volgende kenmerken zijn van toepassing op edelstenen. Schoonheid: Hieronder vallen visuele aspecten zoals kleur, glans, vuur, doorzichtigheid en lichteffecten. Duurzaamheid: Hierbij wordt gekeken naar de hardheid, breekbaarheid/splijtbaarheid en chemische bestendigheid Zeldzaamheid: Hiervoor wordt gekeken naar hoe vaak een product in de natuur voorkomt.


    Edelstenen kunnen in vele vormen geslepen worden, je zou ze in 2 soorten onder kunnen verdelen:


    Cabochon: waarbij de edelsteen in een bolle vorm wordt geslepen. Deze slijpvorm komt voornamelijk voor bij niet doorzichtige stenen.


    Gefacetteerd: waarbij het oppervlak van de edelsteen wordt geslepen in verschillende facetten. Deze slijpvorm komt voornamelijk voor bij doorzichtige stenen Zirkonia


    Een veel gebruikte siersteen in het juweliersvak is de zirkonia. Een synthetisch gemaakte steen die moet lijken op een briljant geslepen diamant. Door de elementen Zr (Zirkonium) en SiO2 (siliciumdioxide) samen te voegen ontstaat er “Zirkonia”. In de briljant vorm geslepen geeft het dus een vergelijkbare schittering, het is helaas niet onkrasbaar en aanzienlijk en 10 x zachter dan diamant

  • Vingerafdruk

    Een vingerafdruk van jezelf, je kind of een geliefde in een hanger of ring; persoonlijker kunnen we het niet maken. Er zijn talloze mogelijkheden waarbij de vingerafdruk zowel machinaal– als hand gegraveerd kan worden Laser Door middel van laser kan een vingerafdruk in het metaal gebrand worden. Hiervoor wordt de afdruk in gescand. Mooier en duurzamer is echter een handgravure van de vingerafdruk, omdat het nauwkeuriger overgenomen kan worden en deze gravure dieper is. Handgravure Bij een handgravure worden de lijnen van de vingerafdruk veel dieper uitgestoken dan bij een lasergravure. Door de diepte van deze lijnen ontstaat er een intense glans en ‘leeft’ de gravure. De vingerafdrukken worden met de hand nagetekend en vervolgens uitgestoken. Doordat dit mensenwerk is kunnen kleine fouten van de afdruk gecorrigeerd worden. Bijvoorbeeld een vlek in de inkt van de vingerafdruk of een ontbrekend lijntje. Met een lasergravure worden met het scannen de fouten overgenomen. Een handgravure is onuitwisbaar en slijtvast.

  • Gedenksieraden

    Er zijn vele mogelijkheden om de trouwring van uw/je overleden geliefde te laten veranderen tot een nieuw draagbaar sieraad. De trouwring vermaakt worden tot een nieuwe ring, maar ook verbinden van beide trouwringen tot een nieuw geheel is mogelijk. Deze herinneringsring vertelt het verhaal van u/jou en uw/je partner, grootouder, ouder of ander familielid en zorgt er voor dat de herinneringen voor altijd gekoesterd worden. Voor het ontwerpen van een gedenksieraad hebt u rechtstreeks contact met Jan van Ess. Hij maakt en ontwerpt uw nieuwe sieraad met gevoel voor kwaliteit, stijl en ambacht in eigen atelier. Het doel is om alles zoveel mogelijk uit uw/jou eigen goud te maken, en ook de originele gravure zo goud mogelijk intact te laten. Kijk voor de vele mogelijkheden op de pagina “Goudsmid”.

ENTHOUSIAST?

Meer weten over de mogelijkheden?

NEEM CONTACT OP
Share by: